ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের ভর্তি পরীক্ষার 'ক' ইউনিটের প্রশ্ন সমাধান ২০২১

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের ভর্তি পরীক্ষার 'ক' ইউনিটের ইংরেজি অংশের প্রশ্নের সমাধান ২০২১/Solution to the English part of the 'A' unit of the Dhaka University Admission Test 2021

Fill in the blank with the most appropriate option. (Questions 1-8)

1...... his alert and vigilant presence, all predatory animals were said to have been kept within bounds.

(A) Hence
(B) However
(C) in addition to
(D) Because of

Ans: D

2. Complete the following sentence using the most suitable options given below: "If I had a car,........"

(A) I took you to a long drive.
(B) I would have been taken you to a long drive.
(C) I would have taken you to a long drive.
(D) I would take you to a long drive.

Ans: C

3. Complete the sentence with the most appropriate option below. "The organization helps ... elderly."

(A) the
(B) an
(C) a
(D) no article

Ans: A

4. Do you get ....... well..... your sister?

(A) by, to
(B) on,with
(C) into, with
(D) in, to

Ans: B

5. Don't make so much noise. Shibli to study for his admission test!

try
(B) tries
(C) tried
(D) is trying

Ans: D

6. Would you mind ......... a cup of coffee with me?

(A) drink
(B) having to drink
(C) having
(D) to drink

Ans: C

7. Bangladesh is .............. huge inland open water resources,

(A) equipped with
(B) submerged by
(C) blessed by
(D) blessed with

Ans: D

8. By this time next year, 1......... all my exams.

(A) will taken
(B) have taken
(C) will have taken
(D) took

Ans: C

9. The synonym of 'incompatible' is-

(A) disqualified
(B) incomprehensible
(C) unsuitable
(D) incompetent

Ans: C

10. If you are skeptical you are-

(A) credulous
(B) villainous
(C) philosophical
(D) doubtful

Ans: D

11. Change the voice of this sentence: "He does not like people laughing at him".

(A) People laughing at him are not liked by him
(B) He does not like being laughed at.
(C) To be laughed at by people are not like by him
(D) He does not like him being laughed at by

Ans: A

12. The noun of 'bore' is-

(A) boring
(B) bores
(C) bored
D) boredom
Ans: D

13. Whose book is that?

(A) It's of Mita's.
(B) It's Mitas.
(C) It's Mita's.
(D) Its Mita's.

Ans: C

14. The antonym of 'malign' is-

(A) hostile
(B) bad
(C) bening
(D) harmful

Ans: C

15. Choose the correctly spelled word.

(A) Synonymus
(B) Hippopotamous
(C) Hypocrisy
(D) Antonymus

Ans: C



Next Post Previous Post